In het kader van het wijkgestuurd werken brachten op vrijdag 21 april de burgemeester en wethouders van Rotterdam een bezoek aan de Landbouwbuurt. Op onze locatie in de wijk vertelde Freehouse er over de meerwaarde van het ontwikkelen van een wijk van binnenuit, samen met bewoners en gebruikmakend van aanwezige kwaliteiten en capaciteiten. Een aanpak die voor beleidsmakers niet altijd vanzelfsprekend is, maar waarmee wel duurzaam succes kan worden geboekt.
Tuindokter Gerrit, bij velen bekend als Tuinmeester Gerrit van De Enk, geeft op donderdagmiddag advies over planten, hun helende werking en over tuinonderhoud in het algemeen.
Kom langs voor een consult, of maak een afspraak voor een huisbezoek.
Donderdag 13:00 - 16:00 uur
Disselstraat 10 (Tuindorp)
Voor het NPO televisieprogramma 'Een andere kijk' sprak Sarah Marijnissen met in het Wijkatelier met Farida Moultmar over een andere kijk op het leven en samenleven.
Bekijk de hele uitzending hier: https://www.npo.nl/een-andere-kijk/30-04-2017/KN_1690158
Eind 2014 is bekend gemaakt dat het Wijkatelier op Zuid een van de finalisten is van de 2e International Award for Public Art.
In juni 2015 komt er in Nieuw Zeeland een tentoonstelling met alle finalisten waar vervolgens de prijs uitgereikt gaat worden. Het Wijkatelier op Zuid is van de leden van de Afrikaanderwijk Coöperatie en werkt vanuit Rotterdam Zuid voor verschillende lokale, nationale, internationale opdrachtgevers en ontwerpers.
forecastpublicart.org
Het Wijkatelier op Zuid in de Rotterdamse Afrikaanderwijk viert in 2014 al weer haar vijfjarig bestaan. In 2009 werd de basis gelegd met het Suit it Yourself project van ontwerpster Cindy van den Bremen. Sindsdien combineert het Wijkatelier (mode)productie met ontwerp en educatie. In het atelier werken getalenteerde bewoners uit de Afrikaanderwijk nauw samen met partners en opdrachtgevers uit de mode en design. Het Wijkatelier weet zich te onderscheiden door maatwerk en de beheersing van bijzondere technieken gecombineerd met een ruime ervaring in productontwikkeling.
Inmiddels heeft het Wijkatelier op Zuid een indrukwekkende lijst producties op haar naam staan. Van haute couture stukken voor Marga Weimans en Jean Paul Gaultier tot sample collecties voor beginnende ontwerpers, maar ook de inrichting van exposities en zelfs hotelkamers. De producties zijn onder andere te zien geweest op nationale en internationale catwalks, in Museum Boijmans Van Beuningen, Kunsthal Rotterdam, de designbeurs Object Rotterdam, maar ook in internationale exposities in Leuven en Graz.
Momenteel is in het Eindhovense Van Abbe Museum zowel een stuk uit de Beroepskleding collectie als het korset voor Jean Paul Gaultier te zien (t/m 30 maart). In 2014 werkt het Wijkatelier op Zuid aan een nieuwe collectie bedrijfskleding voor de 100 medewerkers van het museum. In Museum Rotterdam is een van de stukken uit de Wonderland collectie van Marga Weimans te zien (t/m 16 maart).
Volg het Wijkatelier op Zuid via:
** wijkatelieropzuid.nl (http://www.wijkatelieropzuid.nl)
** facebook.com/WijkatelierOpZuid (http://www.wijkatelieropzuid.nl)
Zondag 12 mei legde het Wijkatelier op Zuid de laatste hand aan het corset dat zij in opdracht van Jean Paul Gaultier maakten tijdens de Kunsthal tentoonstelling 'The Fashion World of Jean Paul Gaultier'.
Een couture-ontwerp zoals die van Gaultier moet van borduurwerk tot accessoire volledig met de hand worden uitgevoerd. In sommige ontwerpen, zoals ook in dit corset, zitten honderden uren handwerk.
Drie maanden lang heeft het Wijkatelier op Zuid zich vastgebeten in een couture-ontwerp dat speciaal door Gaultier voor deze gelegenheid ontworpen is. In de Kunsthal liet het Wijkatelier de afgelopen maanden samen met ontwerpster Sara Vrugt zien met hoeveel liefde, aandacht en engelengeduld couture gemaakt wordt.
Vrijdag vertrekt het stuk naar Maison Jean Paul Gaultier in Parijs.
Eten en drinken zijn belangrijk voor een geslaagd feest of bijeenkomst.
Barbecues, borrels, recepties, verjaardagsfeestjes, vrijgezellenavonden, privé, of zakenlijk, De Wijkkeuken verzorgd met liefde uw catering. We leveren catering op locatie, maar beschikken ook zelf over een mooie locatie met verschillende ruimtes in het Gemaal op Zuid.
Lekker, mooi opgemaakt en verrassend. Bij ons proeft u plezier voor koken.
Voor meer informatie:
Tel: 06 - 5493 8751
Mail: info@wijkkeukenvanzuid.nl
De Wijkkeuken van Zuid zorgt voor de innerlijke mens in het Wijkwaardenhuis met iedere dag heerlijke gezonde en betaalbare maaltijden uit verschillende culturen. Daarnaast is het heerlijk smullen van de Antilliaanse taarten van Suzy Cathalina en de koffiecorner van Valente Espresso.
De Wijkkeuken verenigd alle smaken van de Afrikaanderwijk; van Pakistaans tot Marokkaans, van Turks tot Syrisch. Alle ingredienten komen uit de Afrikaanderwijk, net als de koks.
Naast het verzorgen van catering voor presentaties, lezingen, recepties, feesten, openingen en vergaderingen, is de Wijkeuken van Zuid met diverse culinaire producten te vinden op evenementen en (oogst)markten in Rotterdam.
Kijk voor meer info over de Wijkkeuken van Zuid op: wijkkeukenvanzuid.wordpress.com
De Afrikaanderwijk Coöperatie heeft Wassalon Marktplein ingeschreven als 55e lid van de coöperatie. Er wordt al lang samengewerkt met de stomerij aan de Pretorialaan die ook al het linnengoed van het Gemaal en bedrijfskleding van SCHOON wast. Daarnaast heeft de coöperatie de stomerij aangedragen voor het openen van een tweede vestiging in woon- en zorglocatie Samen & Anders. Hiermee wordt de diversiteit een coöperatieleden en het bereik in de wijk nog groter.
Begin maart ging de pilot van start waarbij bewoners van de Afrikaanderwijk de tweewekelijkse markt gedurende de marktdag opruimen en het afval gescheiden inzamelen. Het project is het resultaat van het Right to Challenge waarbij de coöperatie de gemeente Rotterdam heeft uitgedaagd om de schoonmaak van het marktplein anders en lokaal te laten organiseren. Het resultaat is werkgelegenheid voor wijkbewoners, minder zwerfvuil gedurende de markt, restafval kan gescheiden worden afgevoerd of worden hergebruikt. De Afrikaanderwijk Coöperatie werkt voor deze pilot samen met verschillende afdelingen van de gemeente, maar ook met de Hogeschool Rotterdam en Superuse Studios.
In het collegeprogramma Volle kracht vooruit 2014-2018 heeft de coalitie naar Engels voorbeeld de Right to Challenge opgenomen. Hierin krijgt een buurt of wijk het recht om
lokale voorzieningen over te nemen wanneer zij denken het zelf anders en beter te
kunnen organiseren.
Op initiatief van Wethouder Hugo de Jonge (onderwijs, jeugd en zorg) en het Cluster Maatschappelijke Ontwikkeling wordt er de komende periode een proeftraject ingezet om uit te vinden hoe zo’n challenge in de praktijk zou kunnen werken. In het traject wordt samen met De Makers van Rotterdam gezocht naar de juiste vorm die het mogelijk maakt de right to challenge in de nabije toekomst in te voeren. Naast de Afrikaanderwijk Coöperatie nemen ook Wilskracht Werkt en Buurtlab deel aan dit traject.
TENT Rotterdam
De Afrikaanderwijkcoöperatie is onderdeel van een groepstentoonstelling over verschuivingen in het denken over het begrip waarde, economie, en de positie van kunst daarin. De Afrikaanderwijk Coöperatie is een radicaal nieuwe vorm van lokale zelforganisatie en zelfbeschikking met als doel de cirkel van investering, productie en opbrengst voor het gebied te sluiten. De installatie toont de fragiele balans in dit soort netwerken, waarin de mensen zelf de belangrijkste bron van waarde zijn.
Met: NIFFO, Borduur Deluxe, Meram Restaurant, Rotterdamse Munt, De Zuiderling, Stichting AFRI, Het Wijkatelier van Zuid, De Wijkkeuken van Zuid, Alblas Tweewielers, Rotterdamse Confituur, Toko Johnny, Toko Pretoria, Toko Makandra, Slagerij Andalucia, Baby Plaza, El Bali, Vestia Feijenoord, Kocatepe Moskee, AFRI Vrijstaat, DAMAGE Playground, Het Broekenpaleis, Lekker op Zuid, Repaircafe, Botanische Tuin Afrikaanderwijk, Ons Theehuis, Laurens, e.v.a.
Witte de Withstraat 50, Rotterdam, Nederland
http://www.tentrotterdam.nl/shows/actueel/20140904_thevalueofnothing.php
Meer weten over de mogelijkheden om jouw activiteit in Wijkcommon het Gemaal op Zuid te houden en wat de Wijkkeuken van Zuid als huiscateraar te bieden heeft? Bekijk de online folder of neem contact op via gemaal@wijkcooperatie.org
http://issuu.com/afrikaanderwijkcooperatie/docs/gemaal_op_zuid_-_folder_2017
In de Afrikaanderwijk is er met actieve bewoners en ondernemers namelijk meer mogelijk!
De Afrikaanderwijk heeft de potentie om komende jaren het kloppende hart en brein van alternatieve economische, sociale en culturele ontwikkeling in Rotterdam Zuid te worden. De Wijkcoöperatie fungeert in dit proces als een belangrijk knooppunt in het netwerk van bestaande en toekomstige winkels, service aanbieders, ateliers en natuurlijk de Afrikaandermarkt. Deze nieuwe onderneming bevindt zich daarmee in de haarvaten van de wijk, direct bij de bewoners en ondernemers voor wie de coöperatie bedoeld is. Op deze wijze kunnen kennis, ervaring, economische middelen en aanbod hierin direct gekoppeld en uitgewisseld worden.
Dierenwinkel Diskus Pretoria, De Zuiderling, lifestyle store Damage Playground en de Wijkkeuken van Zuid schrijven zich in als lid van de coöperatie.
Bewoners die bij de organisatie van het Wijkatelier op Zuid betrokken zijn schrijven zich in als lid van de coöperatie.
"De Afrikaanderwijk heeft weinig economisch voordeel van creatief ondernemerschap, concludeerde Jeannette Nijkamp eind vorig jaar in haar promotieonderzoek. Vers Beton ondervroeg Nijkamp en de initiatieven Creative Factory en Stichting Freehouse over wat het hen wél succes in de wijk levert."
Link: versbeton.nl
Van 8 tot en met 25 september 2016 opent het Museum of Water Rotterdam in de Afrikaanderwijk haar deuren. Het museum heeft een unieke collectie opgebouwd van water met bijbehorende verhalen en deze wordt gedurende drie weken in het Gemaal op Zuid tentoongesteld. Een unieke expositie met daarbij een interessant en leuk activiteitenprogramma.
Kijk voor meer informatie en het volledige programma op: http://museumofwaterrotterdam.tumblr.com
Zaterdag 17 september wordt van 14.00 - 18.00 uur De Waterfaculteit gehouden. Zes wetenschappers delen hun kennis en nieuwsgierigheid over water. Kom luisteren naar hun verhalen over riolering, over celwanden, over waterconflicten, over zeesteden en de zoektocht naar water buiten onze eigen planeet. De decaan voor deze dag is Fransje Hooimeijer, gastdocenten voor het thema 'Cellen en lichamen' zijn dr. Hans ven der Hoeven (Radboud Universiteit) en Prof. dr. Rene ten Bos (Radboud Universiteit), voor het thema 'Waterleidingen en mensenstromen' zijn Dirk van Peijpe (De Urbanisten, docent Academie van Bouwkunst) en Zaki Schubber (UNESCO institute for water education) en voor het thema 'Overzees en buitenaards' zijn dit Barbara dal Bo Zanon (Waterpionier, Blue21) en Etienne Auge (Erasmus School of History, Culture and Future).
Locatie: Gemaal op Zuid, Pretorialaan 141, Rotterdam
Tijd: 14.00 - 18.00 uur
Deelname: Gratis
In collaboration with the Department of Social and Policy Sciences University of Bath, Freehouse and the research network ‘Labour in Transition and Urban Transformation’ will examine new transeconomic networks in relation to the Next Economy. This event is part of the Freehouse Social Harbor program within the IABR Next Economy. iabr.nl
We will start the day in the IABR exhibition space in the Fenixloods using Freehouse’s mobile visualization of the Afrikaanderwijk Coöperative’s network as a ‘round table.’ The afternoon sessions will be held in several locations in the Afrikaanderwijk (entrepeneurs and workspaces), finishing at the Gemaal op Zuid, central space of the Afrikaanderwijk Coöperative.
This day led by Ana Dinerstein, Graham Taylor and Jeanne van Heeswijk.
Saturday 25th July 11:00 - 15:00
De Voorkamer is een social design methode die asielzoekers en wijkbewoners met elkaar in contact brengt. Hiermee wordt het absorptievermogen van de stad onderzocht en zichtbaar gemaakt. In het Gemaal op Zuid wordt hierover een presentatie ingericht die op basis van de workshops doorlopend geactualiseerd wordt.
In de workshops maken deelnemers, een gemixte groep van bezoekers van de IABR, leden van de Afrikaanderwijk Coöperatie en nieuwe rotterdammers: vluchtelingen wonend in Rotterdam, een beeldende biografie.
Workshop: 14 mei 2016 11:00 - 14:00, aansluitend een lunch.
Aanmelden: info@freehouse.nl
devoorkamer.org
Freehouse heeft een reader samengesteld waarin de ontwikkeling van het project beschreven wordt en waarin Freehouse in zowel een lokale als een globale context wordt gezet. Van de start in 1999 tot en met de oprichting van de Afrikaanderwijk Coöperatie in 2013. De publicatie is een bundeling van artikelen, interviews, beschrijvingen en beeldverslagen die de achtergrond van De Markt van Morgen, de coöperatieve werkplaatsen en de organisatieontwikkeling beschrijft. De reader is online beschikbaar op:
https://issuu.com/freehouse/docs/freehouse_research_reader_lr
In January 2014 curator / researcher / publicist Sue Bell Yank participated in the Freehouse symposium 'Radicalizing the Local'. For the fist issue of FIELD she looked back on the process that Freehouse has been through from an artist-initiated project to sustainable organisation.
Link: field-journal.com
FIELD, a journal of socially engaged art criticism
Publisher: FIELD
Issue: 1, April 2015
Author: Sue Bell Yank
'Mijn werk bevindt zich in de condities van het lokale.'
Freehouse initiator Jeanne van Heeswijk sprak met het kunst en cultuur magazine Puntkomma over haar manier van werken en een aantal van haar Rotterdamse projecten. Onder andere over de start van Freehouse in 1998 en de doorontwikkeling naar Afrikaanderwijk Coöperatie in 2013.
Puntkomma
Issue: 6, januari - maart 2015
Tekst: Eva Visser, Hugo Bongers
Fotografie: Dana Romina
From January 15-17 2014 Freehouse held an international symposium called ‘Freehouse: Radicalizing the Local’. The conference took place in the Afrikaanderwijk in Rotterdam-Zuid with the Gemaal op Zuid as central location.
More than 150 international, national and local experts came together and discussed the co-op as an organisational form that can combine value determination, local qualities, art, initiative and co ownership. The programme contained deliberations on New Organisational Forms, New Economic Forms and Re/forming the Future.
The discussions that followed the deliberations and workshops where documented by various reporters. These reports (non edited) are now shared in a Symposium Report. Also see our Twitter feed for more discussions and impressions of the symposium: twitter.com/search?q=%23fhrtl
Radicalizing the Local
Gemaal op Zuid
Januari 15-17 2014
Het Nederlands paviljoen van de internationale architectuurtentoonstelling La Biënnale di Venezia toont de tentoonstelling 'Open: A Bakema Celebration'. Een kritische reflectie op het idee van de open samenleving aan de hand van het werk en onderzoek van Jaap Bakema (architect van o.a. de Rotterdamse Lijnbaan).
Geïnspireerd op Bakema's 'Post Box for the Development of the Habitat' zijn ontwerpers, architecten, denkers, kunstenaars, social designers en onderzoekers gevraagd om hun idee over de open samenleving te delen. Een van de projecten die in deze database is opgenomen is Freehouse 'Radicalizing the Local'.
De database met de bijdrage van Freehouse staat vanaf nu online: open.jaapbakemastudycentre.nl
Open: A Bakema Celebration
La Biennale di Venezia
Nederlands Paviljoen
7 juni t/m 23 november 2014
Curatoren: Guus Beumer (Het Nieuwe Instituut) en Dirk van den Heuvel (TU Delft, Jaap Bakema Study Centre)
Freehouse is one of the projects described in the publication Make_Shift City. Makeshift implies a temporary or expedient substitute for something else, something missing. Make-Shift City extends the term to embrace urban design strategies. Where there is a lack of regular planning processes, gaps arise as open spaces that enable an ad-hoc informal urban design. What often results is a process of urban commoning: the renegotiation of shared spaces and shared resources. This urbanism of small acts is an emancipatory practice; a re-imagining of the city space and its potentialities.
Make_Shift City
Publisher: Jovis
Editor: Francesca Ferguson, Urban Drift Projects (eds.) In cooperation with the Berlin Senate for Urban Development
Freehouse was presented at the Design Indaba Conference in South Africa.
Jeanne van Heeswijk spoke there about the public space projects she is involved in, with specific references to Freehouse in Rotterdam and 2Up-2Down in Liverpool. People need to be engaged in a conversation with each other to learn how to collectively think about organising issues of public interest and concern.
Watch the trailer below or download the full version from the Design Indaba website (via the link below).
Community development by co-production
Publisher: Design Indaba
July 19 2013
Theme: Design Activism
Duration: 00:39 minutes
www.designindaba.com
Superuse Studios heeft in opdracht van Stichting Freehouse onderzoek gedaan naar de lokaal genereerde waarde van haar activiteiten. Hiervoor zijn twee Freehouse deelprojecten gekozen met daarbij twee voorbeeldproducten. Het Wijkatelier op Zuid, met een T-shirt van de Rotterdamse modeontwerpster Marga Weimans en de Wijkkeuken van Zuid met de kruiden-notenmix Dukkah.
Voor de Wijkkeuken en het atelier zijn zogenaamde waardestroom analyses gemaakt waarmee alle bij de ontwikkeling van een product betrokken actoren en processen in kaart zijn gebracht. Pijlen en lijnen geven aan hoe verschillende stromen door het systeem gaan en wat de relaties tussen de actoren of processen zijn. Voor het atelier en de keuken zijn de stromen organisch materiaal (voedsel), inorganisch materiaal (goederen), kennis/cultuur en geld geanalyseerd. De kaders eromheen geven aan waar deze processen zich afspelen, van lokaal tot internationaal.
De uitkomsten van het onderzoek zijn in het Wijkwaardenhuis (2013) en in het Nieuwe Instituut (2014) gepresenteerd. Tijdens het door AIR georganiseerd bezoek van de Duitse Urban Critic Klaus Overmeyer was Jan Jongert van Superuse aanwezig om de flowcharts toe te lichten.
Waardestromen analyse
Research: Superuse Studios (Lizanne Dirx, Jan Jongert, Jos de Krieger)
Design: Minke Themans
In het tijdschrift Slow Management staat naar aanleiding van de opening van het Wijkwaardenhuis een artikel over Freehouse als ontwikkelaar van nieuwe diensten en collectieve werkplaatsen.
Slow Management
Zomer 2013
Issue: 25
AIR het architectuurcentrum van Rotterdam daagt uit tot publieke en professionele gesprekken over architectuur, stedenbouw en landschapsarchitectuur. De Empathische Stad is een van de publicaties die ze maken. In issue 6 staat een korte maar interessante analyse van Freehouse.
De Empathische Stad
Issue: 6
Uitgever: AIR
A Guidebook of Alternative Nows is a collaboratively created book. 34 visionary creative thinkers and makers (including Freehouse) contributed to this book which illuminates ways of devising more socially, economically, and ecologically just versions of now.
“Other worlds are possible, but only if we exercise the proper care towards their emergence.”
- SPURSE
“Risk-taking is not a solo act.”
- Temporary Services
A Guidebook of Alternative Nows
Publisher: The Journal of Aesthetics and Protest Press (2012)
Concept: Amber Hickey
Editor: Amber Hickey
Download the full guidebook: alternativenows.net
ON AIR is a twice-yearly publication of the AHK exploring the wide-ranging collaborations between guest artists and institutes, and examining the school's role a host. In 2010 – 2011 Jeanne van Heeswijk was one of the guest lecturers of the Academy of Architecture and Freehouse was one of the projects represented in the magazine ON AIR.
ON AIR
Issue: 3, October 2011
Publisher: Art Practice and Development research group
Amsterdam School of the Arts
Editor: Marijke Hoogenboom
Freehouse contributed to the exhibition Architecture of Consequence showed that architecture can play a part in formulating solutions to widespread global problems, and help to build a more sustainable future. The NAI (Netherlands Architecture Institute) called on designers, principals and policymakers to seize this opportunity and become a force for positive change.
With this traveling exhibition the NAI drew attention to a young generation of designers working with these themes and using the potentials they present to design a way forward. Whether their proposals appear modest at times or utopian, they always express wholehearted confidence in the future. And this is what underpins NAI's agenda for the future: Architecture of Consequence, a programme presenting the designers' projects and ideas.
Architecture of consequence
Exhibition
Netherlands Architecture Institute
February 18 - May 16 2010
Publication
Publisher: NAi Uitgevers
Editor: Ole Bouman
Inter/Akta is een uitgave van het Centrum voor Filosofie en Kunst, onderdeel van de Faculteit der Wijsbegeerte van de Erasmus Universiteit Rotterdam, over de grenzen van filosofie, kunst en politiek. Issue nummer 5 heeft als thema 'Grootstedelijke Reflecties, Kunst in de Openbare Ruimte' en bevat een bijdrage over het praktijkonderzoek van Freehouse in het Oude Westen.
Overige deelnemers zijn o.a.: Alex Adriaansens, Peter Bastiaanssen, Mohammed Benzakour, Boris van Berkum, René Boomkens, Nanne Boonstra, Ole bouman, Dora Dolz, Jan Willem Duyvendak, Let Geerling, Adriaan Geuze, Jan van Grunsven, Milou van Ham, Edwin van der Heide, Martine Herman, Jan Hoogstad, Toine Horvers, Nathalie Houtermans, Felix Janssens, Arjo Klamer, Selene Kolman, John Körmeling, Cor Kraat, Floor Kuiper, Joep van Lieshout, Bert van Meggelen, Paul Miller (DJ Spooky), Olu Oguibe, Henk Oosterling, Jacqueline Oskamp, Jan van de Pavert, Sadie Plant, Rutger Pontzen, Awee Prins, Ben Schot, Lydia Schouten, Q.S. Serafijn, Siebe Thissen, Lidwien van der Ven, Kamiel Verschuren, Lucas Verwey, Hans Visser, Fred de Vries, Maarten van Wesemael, Camiel van Winkel, Henri van Zanten
Inter/Akta 5
Uitgever: CFK
Editors: Henk Oosterling (Erasmus Universiteit Rotterdam), Siebe Thissen (Centrum Beeldende Kunst Rotterdam)
Design: Felix Janssen
Het internationale collectief Exzyst heeft in samenwerking met de Bende en de Wijkschool Feijenoord het interieur van het voormalig gemaal naast de Afrikaandermarkt een spectaculaire make-over gegeven. Er is ruimte om producten en diensten te testen en te demonstreren, het kan omgebouwd worden tot podium voor presentatie en discussie, maar ook tot een catwalk om de nieuwste mode te showen. Het Wijkwaardenhuis is de voor debat en kennisuitwisseling over lokale waarden.
In januari 2014 is het Freehouse Wijkwaardenhuis afgerond met een internationaal symposium rondom coöperatieve organisatievormen. Om een impressie te geven van de activiteiten die er gedurende het Wijkwaardenhuis allemaal in er rond het Gemaal op Zuid hebben plaatsgevonden is een speciale Facebook pagina opgezet.
Link: www.facebook.com
Het Wijkwaardenhuis was een project van Stichting Freehouse waarmee een jaar lang de kwaliteiten van de Rotterdamse Afrikaanderwijk zichtbaar gemaakt zijn, aan de buurt, gemeente, nationaal en internationaal.
Op 17 januari 2014 is het Wijkwaardenhuis afgerond met de lancering van de Afrikaanderwijk Coöperatie, waarbij verschillende bewoners, ondernemers en organisaties zich als lid inschreven.
De Wijkcoöperatie is opgericht om lokale duurzame productie, culturele ontwikkeling en kennisuitwisseling binnen de Afrikaanderwijk te stimuleren. Daarmee biedt de coöperatie een opstap naar scholing, een betaalde baan of ondernemerschap. De Wijkcoöperatie combineert gezamenlijke verantwoordelijkheid en inspraak met ondernemerschap, waarbij winst in de wijk geherinvesteerd wordt.
Op de locatie van het Wijkwaardenhuis, het voormalige Gemaal op Zuid, blijft De Wijkkeuken de komende tijd gevestigd. Op woensdag en zaterdag tussen 11:00 en 16:00 is de Wijkkeuken open voor lunch, taart en koffie. Op bestelling verzorgt de Wijkkeuken caterings in 't Gemaal, of elders.
Contact: info@wijkkeukenvanzuid.nl
Foto's van Freehouse: Radicalizing The Local zijn te zien op radicalizingthelocal.com en op FB/Stichting Freehouse
Volg de conferentie Radicalizing the Local live online.
Twitter: #fhrhtl
Videostream: new.livestream.com
Programma info en booklet: radicalizingthelocal.com
Freehouse focuses since 1999 on the micro-urbanism emerging in small communities across the city. The project is based on inclusive urban development through community participation and self-organization and on co-operative cultural production as a means for economic and social growth.In 2008 Freehouse became active in the Afrikaanderwijk in the south of Rotterdam. It tested new plans for the market and successfully setup several communal workshops. In order to secure the gathered capital and qualities for its inhabitants, Freehouse developed a skill-based neighborhood co-op that as from 2014 takes over its functions.
INTERNATIONAL SYMPOSIUM15 - 17 JANUARY
During a public conference a group of international experts will exchange and explore knowledge on new organisational and economic forms. A series of presentations, workshops, feedback sessions and discussions that closes with deliberations on the addressed subjects. The conference will be closed with the festive start of the neighbourhood co-op.To join this Symposium register via info@radicalizingthelocal.com (Mention which day(s). Registration is possible till the 9th of January.)
More info: radicalizingthelocal.com
Language: English
WOENSDAG 18 DECEMBER
18.00 - 20.00u
Economieën van radicale verbeelding
Presentatie STEALTH.unlimited in Freehouse Wijkwaardenhuis
Architectuur criticus Chris Luth gaat met STEALTH.unlimited in gesprek over het collectieve stedelijke bestaan. Een voorproefje op het symposium dat van 15 - 17 januari in het Wijkwaardenhuis plaatsvindt. Lopend langs levensbehoeften ontrafelen Ana Džokić en Marc Neelen van STEALTH onze afhankelijkheden in categorieën zoals wonen, diensten en voedsel. In het licht van de huidige crisis kijken ze naar het historische begin van de moedige en baanbrekende co-operatieve beweging en snellen vooruit naar een mogelijke toekomst waarin we op collectief niveau ons stedelijk leven organiseren.
Nog geen vijftig jaar geleden verbeelden men zich toekomstige steden als omgevingen bevrijd van de dagelijkse strijd om werk, voedsel en onderdak. In plaats daarvan, denken velen dat onze verwikkeling met het stedelijke web zelfs sterker is geworden. Wie vandaag de dag naar een stad als Rotterdam kijkt, kan zich nauwelijks voorstellen dat steden anders kunnen functioneren.
Hoewel het opnieuw een radicale verbeelding vraagt, is het tijd om na te denken over de werkelijkheid en onze stedelijke toekomst samen te dragen. STEALTH toont voorbeelden uit heden, verleden en een mogelijke toekomst als opstap naar een andere stedelijke economie en een ander stedelijk leven.
(Engelstalig / reserveer diner: info@wijkwaardenhuis.nl)
Locatie: Freehouse Wijkwaardenhuis, Pretorialaan 141, Rotterdam
Kunst werk tóch #3
Iedere laatste donderdag van de maand vindt in het Wijkwaardenhuis een serie openbare debatten plaats. Aan de hand van drie edities buigt de Rotterdamse social designer Floor Cornelisse zich over de meerwaarde van kunst in een zo breed mogelijke zin. Deze week zijn Ellemieke Schoenmaker en Renske Janssen te gast.
Ellemieke Schoenmaker is kunstenaar en deel van kunstenaarsduo V & B (Alex Jacobs en Ellemieke Schoenmaker). Zij werkt vanuit haar authenticiteit en bevraagt daarmee het commercieel uitzetten van kunst.
Renske Janssen is kunsthistorica en schrijfster (eerder curator bij Witte de With CCA, nu zelfstandig onderzoeker, schrijver, adviseur en leidinggevende MU). Op dit moment doet zij onderzoek naar de relatie kunst, design en natuur en hoe hedendaagse kunst een sociale functie heeft zonder de schoonheid te verliezen.
Vraagstukken die aan de orde komen zijn geïnspireerd op de effecten van de Wijkwaardenhuis- activiteiten in relatie tot de stedelijke ontwikkeling van een buurt zoals de Afrikaanderwijk. Het gesprek rondom de maatschappelijke functie van kunst en de beweging die dat genereert staat hierin centraal. Donderdag 28 november vindt het derde en laatste debat van deze serie plaats en spreken de gasten met elkaar over authenticiteit. Kan een authentieke bijdrage nog wel bestaan als er grote sociale en economische belangen van anderen in het spel zijn?
De debatten zijn vrij toegankelijk en kennen een kleinschalige en persoonlijke opzet waardoor alle aanwezigen de ruimte krijgen om zich in het gesprek te mengen. Het debat wordt live gestreamd (o.a. via de Wijkwaardenhuis website) en vanaf 21 november kun je de vorige edities terugluisteren op kunstwerktoch.nl
KUNST WERK TÓCH
DONDERDAG 28 NOVEMBER
19.00 - 21.00
Gezamenlijke maaltijd na afloop mogelijk (graag reserveren: info@wijkwaardenhuis.nl).
De debatten komen ook online.
Kaapse thee
Op 26 november wordt er een bijzondere, lokale thee geschonken in het Wijkwaardenhuis. Tijdens 'De Theesessies' presenteren Erika Blikman en Yuen Han Lam de door hen ontwikkelde thee van de Kaap (Katendrecht).
Deze Kaapse thee is het resultaat van het project Theetantes, waarin met theekenners, theeliefhebbers en bewoners van Katendrecht is gezocht naar de theesmaak van thuis. Het project heeft geleid tot een geheel nieuwe theesoort met de Smaak van de Kaap; een samensmelting tussen de oude en nieuwe culturen op Katendrecht, zowel in smaak, rituelen en tradities.
De theesessie op 26 november bestaat uit een theeproeverij met de verschillende soorten thee waaruit de Kaapse thee is samengesteld. Aan het einde van de sessie wordt de nieuwe smaak gepresenteerd en natuurlijk geproefd! Er wordt veel aandacht besteed aan het proces dat voorafging aan het samenstellen van de thee en er wordt gesproken over theedrinken in verschillende culturen.
Drink je mee?
DINSDAG 26 NOVEMBER
DE THEESESSIES
16.00 - 17.00 uur
Donderdag 31 oktober is van 19.00 - 21.00 de tweede editie van het publieke debat 'Kunst werk toch'.
Floor Cornelisse ontvangt deze keer social Designer Tabo Goudswaard die artistieke strategieën ontwikkelt voor maatschappelijke vraagstukken. De andere gast is Monika Schmidt. Zij ondersteunt organisaties die ontwikkelingen inzetten als duurzaam strategisch instrument.
Je kunt gratis aanschuiven een deelnemen aan de gesprekken. Daarnaast wordt het debat ook live gestreamd.
LIVESTREAM 'Kunst werk toch' #2: www.ustream.tv
Luister hier naar de intro van Kunst Werk Tóch uitgesproken door Floor Cornelisse:
Foto: Sebastiaan ter Burg
Kunst Werk Tóch is maandelijks (live en achteraf) te volgen via onderstaande stream:
ustre.am www.ustream.tv
Het Freehouse Wijkwaardenhuis onderzoekt en investeert in de lokale kwaliteiten van de Rotterdamse Afrikaanderwijk. Samen met bewoners en locale ondernemers is een presentatie- en productieplatform opgezet wat de locale economie en de betrokkenheid bij het gebied versterkt. Daarnaast heeft het als doel de locale kwaliteiten voor een groter publiek zichtbaar en toegankelijk te maken. De Afrikaanderwijk als plek voor productie, diensten en maatwerk. Om de meerwaarde van de betrokkenheid van cultuurmakers te onderzoeken vindt er tot eind van het jaar iedere laatste donderdag van de maand een serie openbare debatten plaats.
Aan de hand van drie debatten buigt de Rotterdamse social designer Floor Cornelisse (o.a. Fam.RUIM, Vers Beton en Rotterdam Letteren Overleg) zich over vraagstukken als;
- Hoe heeft het artistieke individu invloed op het bureaucratische collectief van instituten en beleidsmakers en wat is het doel daarvan?
- Wat voor verandering brengt kunst in de openbare ruimte teweeg en hoe kan stedelijke ontwikkeling een beroep doen op de kunst?
- Is deze meerwaarde anders te duiden dan in economische benadering, zonder dat we proberen dit te duiden in valuta?
- Kan artistieke vrijheid nog wel bestaan als er grote sociale en economische belangen van anderen in het spel zijn. Hoe gaan de betrokken partijen hier mee om?
De debatten zijn op locatie in het Wijkwaardenhuis te bezoeken en kennen een kleinschalige en persoonlijke opzet waardoor alle aanwezigen de ruimte krijgen om zich in het gesprek te mengen. Zo kunnen bewoners, ondernemers en professionals (uit cultuur, stedelijke ontwikkeling, beleidsmakers e.d.) deelnemen aan dit drieluik, waarin steevast een maker en een theoreticus tegenover gezet worden. Met de bezoekers beschouwen zij de artistieke meerwaarde in een breder perspectief.
Kunst werk tóch
26 september, 31 oktober, 28 november
Om 19.00 uur (inloop 18.30 uur)
Reserveren: info@wijkwaardenhuis.nl
Er is plek voor zo'n 10 gasten, dus reserveer op tijd. Daarnaast is er de mogelijkheid na afloop gezamenlijk een maaltijd te nuttigen (bij reservering graag aangeven). De debatten zijn ook live online te volgen.
Woensdag 25 september gaat de afdeling Retouren van het Wijkwaardenhuis XL. Tussen het Wijkwaardenhuis en de Afrikaandermarkt komen kramen te staan met de beste vintage vondsten uit de Afrikaanderwijk en omstreken. Van sneakers tot servies, van porseleinen poesjes tot potten en pannen.
Heb je zelf nog spullen te verkopen, voor het goede doel, of om wat bij te verdienen? Er zijn nog enkele kramen beschikbaar. Deelname is gratis.
Aanmelden via: info@wijkwaardenhuis.nl of loop binnen in het Wijkwaardenhuis.
Met een korte terugblik op het eerste half jaar en een voorproefje van wat komen gaat opent het Wijkwaardenhuis op 6 september het nieuwe seizoen.
Het Wijkwaardenhuis staat de komende maanden in het teken van de Wijkcoöperatie. Een coöperatie waarin bestaande lokale kwaliteiten een plek krijgen en nog beter verknoopt worden. Het draait om relaties en betrokkenheid als motor van de wijkeconomie.
Met o.a. Dance Well 4 fun, Superuse Studios, 'Pop-up of Co-op, over inclusieve wijkontwikkeling' Bart van Lieshout, De Nieuwe Winkelier en Hip Ho(o)p.
Vrijdag 6 september 16:00 - 20:00
Wijkwaardenhuis Pretorialaan 141
Freehouse ziet de Afrikaanderwijk als een groot warenhuis met de bestaande ondernemingen als store's-in-store's in dit Wijkwarenhuis.
De website wijkwarenhuis.net brengt voor het eerst het complete winkelaanbod van de Rotterdamse Afrikaanderwijk online bij u thuis. Hier vindt u informatie over alles wat er in de wijk verkrijgbaar is aan diensten en producten. Van maatwerk tot producten die via de webshops direct uit voorraad leverbaar zijn. De Afrikaanderwijk biedt u een breed aanbod van locale ondernemers. Verse ingrediënten, veilige rijwielen, kleding op maat, horeca en catering, alles voor uw interieur, voordelige auto onderdelen, haarstyling, huisdieren, telecom en nog veel meer. Als in een warenhuis, alles overzichtelijk bij elkaar in één wijk en op één website.
Het Wijkwarenhuis is een initiatief van Stichting Freehouse in samenwerking met de Winkeldriehoek Afrikaanderwijk, Deelgemeente Feijenoord, Vestia Rotterdam Feijenoord en DOE-Rotterdam.
Fotografie: Johannes van Assem en Nadine Stijns
Het bekende scootermerk Berini is in 1949 in Rotterdam Zuid opgericht. Op zaterdag 20 juli organiseren het Wijkwaardenhuis en Alblas Tweewielers (als distributeur van Berini gevestigd in de Afrikaanderwijk) een Berini Scootermeeting. Deze gezellige bijeenkomst is een voorbereiding op de oprichting van een Berini Club en zet dit Rotterdamse merk in de schijnwerpers.
- Mooie en bijzondere scooters, historische modellen, te koop en voor de show.
- Wedstrijd voor moderne Berini's waarbij de beste/mooiste/meest bijzondere 100,- aan accessoires wint (te besteden bij Alblas Tweewielers).
- Bijzonder filmmateriaal.
- Inschrijven als lid van de Berini Club i.o.
Dus haal je mooiste Berini uit de schuur en kom zaterdag naar het Wijkwaardenhuis.
Tijdstip: 12.00 - 17.00
Locatie:
Wijkwaardenhuis
Pretorialaan 141 (direct naast de Afrikaandermarkt)
3072 EL, Rotterdam
12.00 uur aanvang
12.30 uur opening dag
12.45 uur vertoning Berini film
14.00 uur jurering
16.30 uur bekendmaking winnaar
17.00 uur einde
De tentoonstelling 'A Flower show in the Greenhouse' van de in Rotterdam Zuid gevestigde Gallery Bob Smit toont de plantsculpturen van de Nederlands / Duitse kunstenaar Stefan Gross. De sculpturen worden getoond samen met de Feltplants (viltplanten) van Wandschappen.
Gelijktijdig opent de tentoonstelling 'Wandschappen' waarin het arbeidspotentieel en de ambachtelijke kwaliteiten van Rotterdam Zuid naar voren komen. Nicole Driessens en Ivo van den Baar hebben hun eigen label, ontwikkelen kunstprojecten in de openbare ruimte en maken prototypes en producten voor internationale designlabels. De tentoonstelling omvat o.a. werk van Marcel Wanders en Christien Meindertsma en Wandschappen zelf.
Erik van Lieshout duikt met zijn film 'Janus' in het leven van Janus: een man uit de volksbuurt van Rotterdam-Zuid. Een verzamelaar van curiosa, die enige tijd geleden is overleden. Door middel van interviews maakt van Lieshout verbinding met kunstpolitieke onderwerpen. Vragen als 'Wat maakt echte kunst?' en 'Wat moet ik als kunstenaar doen?' keren terug in de existentiële monologen.
ZATERDAG 15 JUNI
17.00 - 19.00 uur
opening tentoonstellingen:
A Flower show in the Greenhouse & Wandschappen
19.00 - 21.00 uur
Filmvertoning: Janus
Zaterdag 25 mei transformeert het Wijkwaardenhuis voor één dag in een wijkbadhuis. Er staat een zwembad klaar om een frisse duik te nemen. Je kunt je laten verwennen met een massage of beautybehandeling en de Wijkkeuken van Zuid serveert een speciale spring-cocktail.
Het eendaagse badhuis is een voorproefje van de Urban Hotspring; één van de plannen die genomineerd is voor het Stadsinitiatief 2013. Een drijvend zwembad in de Rotterdamse Rijnhaven. Een unieke plek tussen de schepen, kranen en wolkenkrabbers waar je aan je conditie kunt werken en andere mensen kunt ontmoet.
Met dit eendaags badhuis markeren het Wijkwaardenhuis en de Urban Hotspring, midden in de verkiezingsweek van het Stadsinitiatief, de start van hun samenwerking. Rotterdammers kunnen van 23 mei tot 1 juni hun stem uitbrengen.
Dus... kom op ZATERDAG 25 MEI zwemmen en stemmen bij het Wijkwaardenhuis!
Kijk voor meer informatie over de Urban Hotspring op:www.urbanhotspring.com
Tweede ronde Talkshows in het Wijkwaardenhuis!
10 mei 2013
Dit voorjaar organiseert CAL-XL samen met Stichting Freehouse en een speciale redactie een serie van 12 talkshows over creatieve wijkontwikkeling. De Talkshows hebben een performatief karakter (denk aan TED Talks) en vinden vanaf 29 maart t/m 14 juni elke vrijdagmiddag tussen 17:00 en 19:00u plaats in het Wijkwaardenhuis in Afrikaanderwijk, Rotterdam. Inmiddels is de eerste helft van de talkshows achter de rug en kijken we uit naar de volgende vijf! Kijk hieronder wat je kunt verwachten.
Graag tot ziens op een van de talkshows!
Vrijdag 17 mei Refuse, Reuse, Recycle
Met o.a. Bas van den Berg van stichting TreeHouse en Jan Jongert van Superuse Studios. Stichting TreeHouse bedenkt en voert concepten uit waarin hergebruik van materialen centraal staat. Hun motto: Afgedankt materiaal wordt het pronkstuk van je eigen creativiteit. Superuse Studios (voorheen bekend als 2012Architecten) werkt aan een duurzame samenleving door waarde- en energiestromen in beeld te brengen. Beide organisaties zijn in de Afrikaanderwijk actief en vertellen over hun ervaring en bevindingen.
Vrijdag 24 mei Alternatieve monetaire systemen
Met o.a. Luc Manders over de Zuiderling, een alternatief monetair systeem voor Rotterdam Zuid. Freehouse werkt in Afrikaanderwijk aan de ontwikkeling van een alternatieve economie gebaseerd op principes van lokaliteit, solidariteit en duurzaamheid. Kun je die extra kwaliteiten ‘afrekenen’ binnen de reguliere economie (al dan niet met een eigen keurmerk als Streekproduct, Fairtrade of Eco) of ben je dan toch aangewezen op een alternatief monetair systeem (zoals LETS en andere moderne vormen van ‘ruilhandel’)?
Vrijdag 31 mei Gluren bij de buren
Met o.a. Sabrina Lindeman, (voorheen Hotel Transvaal en nu Binckhorst Den Haag) Simon van Dommelen (NoorderparkKamer, Amsterdam Noord) en Godelieve Spaas. Niet alleen in Rotterdam, maar ook in Den Haag en Amsterdam zoeken kunstenaars naarstig hoe zij alternatieve waarden kunnen toevoegen en hoe deze te ‘vangen’ is. We gaan in gesprek met Sabrina Lindeman en Simon van Dommelen hoe zij dat in de praktijk proberen vorm te geven en met Godelieve Spaas die daar als onderzoeker op reflecteert.
Vrijdag 7 juni De ondernemer als Best Person
Met o.a. Gabriel van den Brink (o.v.b.). Kunstenaars die in de alternatieve economie opereren doen dat niet alleen. Ze proberen ook lokale ondernemers te inspireren om dat samen met hen vorm te geven. Denk aan de ondernemers in de winkelplinten van het Afrikaanderplein. Denk aan de ondernemers van de Binckhorst of in Amsterdam Noord. Is dat een haalbare veronderstelling of gaat een beetje ondernemer toch liever voor klassieke winst? Gabriel van den Brink en Radboud Engbersen gingen op zoek naar aansprekende voorbeelden. Op 7 juni gaan we met enkele van deze ondernemers in gesprek.
Vrijdag 14 juni Slotdebat Pop-up of Co-op
Met o.a. een compilatie van - en een reflectie op – de voorgaande serie van 10 talkshows. Met een panel van ervaren denker en doeners blikken we terug op de gesprekken die we de afgelopen weken hebben gevoerd, de vragen die dat oproept en de antwoorden die we hebben gekregen. Wat zijn wij wijzer geworden over het aanjagen van alternatieve culturele, sociale en economische ontwikkelingen. Hoe gaan we daarmee verder in de Afrikaanderwijk? Op welke manier blijven we daarover in gesprek met geestverwanten? We sluiten de middag af met een door de Wijkkeuken van Zuid verzorgde gezamenlijke maaltijd.
PRAKTISCHE INFO
Data: iedere vrijdag t/m 14 juni 2013.
Tijd: van 17.00 tot 19.00 met aansluitend gelegenheid tot een maaltijd (wel vooraf reserveren)
Locatie: Wijkwaardenhuis Afrikaanderwijk, Pretorialaan 141, 3072 EL, Rotterdam
Organisatie: CAL-XL i.s.m. Freehouse, oud medewerkers Kosmopolis Rotterdam en een groot aantal netwerkpartners.
Toegang: Vrijwillige bijdrage na afloop
Contact: Jasmina Ibrahimovic cal-xl@zimihc.nl
Reserveren maaltijd: info@wijkwaardehuis.nl (€ 8,- pp)
Is jouw talent klaar om te groeien?
Geef je op voor The Power of Two van het Wijkwaardenhuis en laat jouw talent uitgroeien tot nieuwe dienst van Zuid.
Bak je graag bijzondere broden?
Spreek je meerdere talen?
Maak je inspirerende illustraties?
Of ben je goed met naald en draad?
Op 16 mei start The Power of Two van het Wijkwaardenhuis. Deelnemers krijgen de kans hun talent uit te laten groeien tot een nieuwe dienst voor de bewoners van Rotterdam Zuid. Met professioneel advies, inspirerende bijeenkomsten en een gezonde dosis energie wordt iedereen uitgedaagd zijn of haar beste idee uit te dragen.
Door middel van speeddate sessies worden duo's gevormd die hun talenten samenvoegen in een nieuwe service voor Zuid. Gedurende een drietal bijeenkomsten wordt het duo uitgedaagd hun unieke talentencombinatie vorm te geven, te versterken en aan te scherpen.
De beste service wordt eind mei beloond met begeleiding van concept tot realisatie.
Dus:
Ben jij ergens heel erg goed in en stel je jezelf graag dienstbaar op?
Zie je potentie in je talenten en heb je de ambitie ze in te zetten voor Rotterdam Zuid?
Durf je te zoeken, samen te werken en te ondernemen?
Dan zijn wij op zoek naar jou!
Je kunt je opgeven voor de show door een mail te sturen naar info@wijkwaardenhuis.nl
Vermeld in de mail je naam, leeftijd en contactgegevens. Vertel ons kort wat je talenten en ambities zijn, dan nemen we snel contact met je op.
Aanmelden kan tot 13 mei 2013. The Power of Two vindt plaats in het Wijkwaardenhuis, van 16 tot 30 mei. Je hoeft niet elke dag beschikbaar te zijn, maar hou 16, 23 en 30 mei alvast vrij in je agenda!
Wijkwaardenhuis
Pretorialaan 141
Afrikaanderwijk, Rotterdam
Voor meer informatie over het Wijkwaardenhuis of The Power of Two: info@wijkwaardenhuis.nl
The Power of Two is een project van Cohabitation Strategies in het Freehouse Wijkwaardenhuis.
Mo's Wijsje
Spannende klanken op onbekende plekken, zuidelijke rauwheid, onnavolgbare moves en geluid uit vele kelen. Dit alles is te ontdekken op vrijdag 26 april tijdens Mo’s Wijsje. Een intieme ontdekkingstocht door de Afrikaanderwijk.
Het Wijkwaardenhuis is het hart van het festival. Vanaf 17.00 uur zijn bezoekers hier welkom voor een heerlijke maaltijd van de Wijkkeuken van Zuid. Om 19.00 uur start het verzamelen voor de tours. Onder begeleiding van een gids trekken groepjes bezoekers langs bijzondere locaties in de buurt, die worden ingelijst met dans en akoestische muziek en dans.
Mo’s Wijsje is een co-productie van Treehouse en Freehouse. Het draait om avontuur, gezelligheid en muziek op verrassende locaties rond de Afrikaandermarkt het Afrikaanderplein. Kaarten voor de routes (á €10,00) zijn verkrijgbaar bij het Wijkwaardenhuis. Om ook te kunnen genieten van deel te nemen aan de maaltijd kan een combiticket gekocht worden (á €17,50,-). Kaarten zijn ook te reserveren via reserveren@wijsje.com.
Het verzamelen voor de routes start om 19:00 uur.
Geen kaartje voor de routes weten te bemachtigen, maar wel zin in een feestje? Om 22:00 uur barst bij ‘de Player’ een vrij toegankelijke afterparty los, waar de voetjes van de vloer gaan tot in de kleine uurtjes.
MO'S WIJSJE
Vrijdag 26 april
17:00 uur diner
19:00 uur muzikale tours
Verzamelpunt: Wijkwaardenhuis, Pretorialaan 141
(€10,- muzikale tour / €17,50 diner + muzikale tour)
AFTERPARTY
22:00 uur
de Player
Locatie: Hillelaan 49d
(gratis entree)
Een keer in de maand host Inge Schippers (a.k.a. Inge Sax) een Muziek Matinee in het Wijkwaardenhuis. Op zaterdagmiddag, na de boodschappen op de markt gelijk door naar het Wijkwaardenhuis voor het beste geluid van Zuid. Bij mooi weer buiten op het terras en anders gezellig binnen. Elke maand staat in het teken van een andere cultuur of muzikale stroming. In het kader van Koninginnedag is het eerste matinee oranje gekleurd met het Duo Huts & Pot.
Jos Valster als zijnde Huts op klarinet sax en vocale percussie en Frenk van Meeteren op gitaar, mond-orgel en vocalen, spelen een Hutspot-pourie van bekende en minder bekende melodieën uit vervlogen tijden. Zo kunnen we rekenen op o.a. liedjes van het befaamde duo Johnnie en Jones, naast klassiekers als ‘weetje nog wel die avond in de regen’. Ook onvergetelijke wereldmelodieën van o.a. Sidney Bechet, Duke Ellington en vele anderen. Oftewel: zo internationaal als Hollands kan zijn. Met gitaar, sax/klarinet en de daarbij benodigde vocalen, nodigen we de mensen graag uit om mee te zingen of neuriën.
Het netwerkontbijt van Afri Verbind(t) was een mooie test om te zien hoeveel mensen er (zittend, etend en netwerkend) in het Wijkwaardenhuis passen. Met 47 mensen ging het in elk geval prima. De Wijkkeuken van Zuid heeft zichzelf weer overtroffen met een heerlijk ontbijt met vers fruit, patisserie, muntthee en nog veel meer lekkers.
Wijkwaardenhuis: het startpunt voor de wijk als coöperatief warenhuis
Opening: 22 maart 2013 v.a. 16.00
Sinds 2008 maakt Freehouse in de Rotterdamse Afrikaanderwijk de in de wijk aanwezige kwaliteiten zichtbaar. Zo werd met De Markt van Morgen getoond hoe de bekende Afrikaandermarkt verder verbeterd kan worden en het Wijkatelier op Zuid en de Wijkkeuken van Zuid laten zien welke talenten er zijn op het gebied van textielproductie en koken.
Om de kracht van de wijk een nog breder podium te geven is het Wijkwaardenhuis opgezet. Een nieuw platform rondom de waarden en wat de kracht en noodzaak van locale productie direct tastbaar maakt. Het toont het beste wat de Afrikaanderwijk te bieden heeft. Dat wat de wijk zelf van waarde vindt. Het is een plek voor nieuwe samenwerkingsvormen en een ontmoetingspunt voor gedreven bewoners, ondernemers, makers, klanten, opdrachtgevers. Gezamenlijk wordt er gewerkt aan het opzetten van een wijk co-op om tot een meer inclusieve ontwikkeling van het gebied te komen.
Het interieur van het voormalige gemaal (wat direct naast de markt ligt) krijgt door het internationale collectief Exyzt, in samenwerking met de Bende en de Wijkschool Feijenoord, een spectaculaire make-over. Het biedt ruimte om producten en diensten te testen en te demonstreren, het kan omgebouwd worden tot een podium voor presentatie en discussie, maar ook tot een catwalk om de nieuwste mode te showen. Het Wijkwaardenhuis is een informatiepunt en een plek voor debat en kennisuitwisseling. Je kunt er ook de smaakvolle gerechten en producten uit de wijk en van de Afrikaandermarkt proeven.
Opening vrijdag 22 maart
Het Wijkwaardenhuis wordt op vrijdag 22 maart feestelijk geopend. De officiële opening is om 16.00 en vanaf 17.00 tot 21.00 vinden er allerlei presentaties en demonstraties plaats. Bezoekers krijgen er een voorproefje van alles wat er komende maanden in het Wijkwaardenhuis te zien en te doen is.
Wijkwaardenhuis
Pretorialaan 141
3072 EL, Rotterdam
Dagelijks In de dansstudio bij het Wijkwaardenhuis leer je in privé of in groepsverband de op afspraak Latin, Ballroom, Argentinean Tango of Salsa dansen voor maar € 5,- per bijeenkomst.
Di 10-12 Ontdek je wijk
13.00 - 15.00
Leer je wijk kennen door met mensen in gesprek te gaan, o.l.v. Zoe Cochia.
Wo 11-12 Reparatiebalie
11.00 - 15.00
Ervaren reparateurs van Stichting Pameijer maken vanaf € 5,- vrijwel alles weer heel.
Granny's Wellness
14.00 - 16.00 De breiende oma's van Granny's Finest krijgen een verwendag aangeboden.
Common Groove
15.00 - 17.00 Breakdancer Etienne (bekend van Tv-optredens met Groove Kings) verzorgt een (break)dance workshop voor kinderen (tot 15 jaar). Krijg tips en tricks van een echte pro.
Do 12-12 De andere markt
15.00 - 17.00 Social designer Pablo Calderón voert in de openbare ruimte gesprekken over waarde(n). Hij ruilt hedendaagse koek (van Fez) en Zopie (chocoladekokosmelk) voor een goed gesprek.
Ondernemersspreekuur
17.00 - 18.00 Digital Fascination helpt op afspraak starters met hun product of dienst en geeft bestaande ondernemers een duwtje in de rug.
Vr 13-12 Mediawerkplaats Wijkwaardenhuis
10.00 - 13.00 Stichting Hoedje van Papier, Wijkschool Feijenoord en het Wijkwaardenhuis bouwen een mediastudio waar je leert video’s regisseren, filmen en programmeren.
Werkplaats Wijkwaardenhuis
14.00 - 17.00 Altijd al zelf designmeubels of -objecten willen maken? Er is deskundige hulp aanwezig en er staat een hele werkplaats tot je beschikking.
Za 14-12 Kickbox Bootcamp
Op afspraak Mohammed begeleidt je tijdens een intensieve kickbox bootcamp. Ga zelf aan de slag met een personal trainer.
Di 17-12 Ontdek je wijk
13.00 - 15.00 Leer je wijk kennen door met mensen in gesprek te gaan o.l.v. Zoe Cochia.
Wo 18-12 Reparatiebalie
11.00 - 15.00 Ervaren reparateurs van Stichting Pameijer maken vanaf € 5,- vrijwel alles weer heel.
Inpakservice Afrikaanderwijk
12.00 - 17.00 December cadeautje gekocht? Laat het gratis inpakken bij de inpakservice die rondtrekt over de markt of kom naar het Wijkwaardenhuis.
Common Groove
15.00 - 17.00 Breakdancer Etienne (bekend van Tv-optredens met Groove Kings) verzorgt een (break)dance workshop voor kinderen (tot 15 jaar). Krijg tips en tricks van een echte pro.
Economieën van de radicale verbeelding
18.00 - 20.00 Ter voorbereiding op het Freehouse symposium spreken architecten Ana Džokić en Marc Neelen van STEALTH.unlimited over een stedelijke toekomst waarbij zaken als wonen, diensten en voedsel opnieuw in eigen hand genomen worden (Engelstalig / aansluitend diner mogelijk).
Do 19-12 Workshop hoofddoekknopen
13.30 - 15.30 Seher van het Wijkatelier van Zuid geeft een workshop in het knopen van feestelijke hoofddoeken.
De andere markt
15.00 - 17.00 Social designer Pablo Calderón voert in de openbare ruimte gesprekken over waarde(n). Hij ruilt hedendaagse koek (van Fez) en Zopie (chocoladekokosmelk) voor een goed gesprek.
Ondernemersspreekuur
17.00 - 18.00 Digital Fascination helpt op afspraak starters met hun product of dienst en geeft bestaande ondernemers een duwtje in de rug.
Vr 20-12 Mediawerkplaats Wijkwaardenhuis
10.00 - 13.00 Stichting Hoedje van Papier, Wijkschool Feijenoord en het Wijkwaardenhuis bouwen een mediastudio waar je leert video’s regisseren, filmen en programmeren.
Werkplaats Wijkwaardenhuis
14.00 - 17.00 Altijd al zelf designmeubels of -objecten willen maken? Er is deskundige hulp aanwezig en er staat een hele werkplaats tot je beschikking.
I Speak try-out
19.00 - 22.00 Try-out van het nieuwe stand-uppoetry programma van de jonge dichter Gershwin Bonavacia. Een podium voor dichters schrijvers en woordkunstenaars.
Za 21-12 Open Kickbox Bootcamp
11.30 - 13.00 Mohammed begeleidt je tijdens een intensieve kickbox bootcamp. Ga zelf aan de slag met een personal trainer.
Iets moois van de Afrikaanderwijk
12.00 - 16.00 Op verschillende plaatsen in het winkelgebied laten ondernemers hun mooiste producten zien. Ook geven ze persoonlijk cadeauadvies.
Feestkleding modeshow
13.00 - 15.00 Presentaties van feestelijke kleding die je deze maand op de markt en in de winkels in de wijk kunt kopen.
Let op! Van 24 december t/m 1 januari is het Wijkwaardenhuis gesloten.
Freehouse initieerde van december 2008 t/m juni 2009 meer dan 300 interventies op de bestaande Afrikaandermarkt. Alle interventies kwamen tot stand op basis van een koppeling tussen een marktkoopman en een kunstenaar of ontwerper. De uitkomsten liepen uiteen van re-stylingen van kramen tot performances, nieuwe protoypes van marktkramen, productinnovaties tot het toevoegen van diensten op de markt.
In het weekend van 6 en 7 juni 2009 werd het volledige plan gepresenteerd met de markt als levende maquette. Een presentatie van hoe de Afrikaandermarkt er zowel binnen de bestaande regelgeving als idealiter uit kan zien. Een aantrekkelijk en innovatief aanbod van producten en diensten voor een scherpe prijs.
In de zomer van 2010 kreeg de Markt van Morgen en vervolg met Van Alle Markten Thuis. Een serie van 3 unieke thema-markten op het Afrikaanderplein. In 2013 en 2014 volgde De Markt van Nu waarbij met de presentaties en interventies nog duidelijker een verbinding is gemaakt met het omliggende winkelgebied.
Rotterdam is in de ban van Jean Paul Gaultier en het Wijkatelier van Freehouse doet mee. Ieder weekend werken de coupeuses van het Wijkatelier in de Kunsthal Rotterdam aan een couturestuk van modeontwerper Jean Paul Gaultier.
Haute couture zijn unieke kledingstukken die volledig met de hand op maat worden gemaakt. Van borduurwerk tot aan verfijnt kant en van afwerking tot aan bijpassende accessoires. In sommige ontwerpen zitten wel honderden uren handwerk.
De medewerkers van het Wijkatelier op Zuid hebben verschillende culturele achtergronden en beheersen unieke borduur- en naaitechnieken die voor modeontwerpers zoals Gaultier erg waardevol zijn. In de Kunsthal laat het Wijkatelier de komende maanden samen met ontwerpster Sara Vrugt zien met hoeveel met liefde, aandacht en engelengeduld couture gemaakt wordt.
Het proces is ook te volgen via www.facebook.com
Thema dit jaar is A CITY SHAPED. Het festival kijkt met een kritische blik naar nieuwe aspecten van de hedendaagse en toekomstige stadsontwikkeling. Duurzaamheid en ecologie lijken ondertussen structurele parameters om na denken over de stedelijkheid van de toekomst. Leiden deze begrippen en aandachtspunten tot een nieuwe fundamentele visie op de stad en urbanisme? En is de impact ervan vergelijkbaar met de totale visies van bijvoorbeeld Le Corbusier, Haussmann, Ebenezer Howard, Walter Jonas, Archigram, Bauhaus, …? Het is duidelijk dat het duurzaamheidsconcept nieuwe accenten legt in de ontwikkeling van stedelijkheid, maar vaak blijken ecologische gevoeligheden ook reeds op te duiken in vroegere architecturale projecten en utopische visies op de stad. Het programma maakt ruimte voor ontmoetingen tussen verschillende posities en proposities binnen die complexe context.
De toekomstige stedelijke omgeving wordt in de eerste plaats vormgegeven vanuit verschillende beleidsniveaus: internationaal, nationaal, stedelijk, provinciaal, … Tijdens Artefact willen we deze visies in dialoog laten gaan met de stem van de kunstenaar, de individuele burger of de activist. Zij zijn vaak verantwoordelijk voor het toetsen van en ingrijpen op het ‘officiële’ stadsweefsel en gerelateerde natuurlijke, functionele, economische en sociaal-culturele aspecten.
Freehouse neemt dit jaar deel aan ARTEFACT met een tentoonstelling rondom het Wijkwaardenhuis en het radicaliseren van lokale productie. www.stuk.be